ÇAKIL Mahallesi sakinlerinin meralarını taş ocağı bahanesiyle ellerinden alınmak istenmesine tepki göstermişti. Çakıl Mahallesi sakinlerinin haklı isyanını 2 Kasım 2017 tarihinde “Mera direnişi” başlıklı haberimizde gündeme taşımıştık. Ancak köylünün haklı isyanını ne yazık ki yetkililer duymazlıktan geldi. Özetle Çakıl Mahallesi sakinleri rantiyenin kurbanı oldu.
İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Ekim-2017’deki tebligatı ile birlikte, (Köy halkımızın olumsuz imza vermesine rağmen) Mera sahamızın 2745 parselinde 243.950 m2’lik alanda taşocağı açılması çalışmaları başlatılmıştır. Çatalca kütlesinde bulunan Çakıl
Köyü’nün yüksek kesimleri çatlaklı kireç taşından oluşmaktadır. Binlerce yıldan beri oluşup, gelişmiş olan bu çatlak sistemi, yağış sularını derine sızdırmakta, kaynakları, Büyükçekmece Gölü’nü ve Köyümüzün Çakıl Gölet’in beslemektedir. Taşocağının açılması şu sakıncaları doğuracaktır:
1.Çakıl köyü kütlesinin kaynak suları yaratma özelliği yok olurken en başta Büyükçekmece Gölü beslenemeyecek, Çakıl Gölet’i kuruyabilecektir.
2.Taş ocaklarında patlatılacak dinamit ve an-fo, yer sarsıntılarına sebep olacak, 50, 100, 250, 500 metre mesafede bulunan evlerin temel ve duvarlarının çatlamasına, çökmesine ve kaymasına neden olacaktır.
3.Dinamit ve An-fo patlatmalarında önemli ölçüde azotoksitler (NOx) açığa çıkmaktadır. Kaya çatlaklarına giren NOx gazları sızıntı suları ile kaynaklarımızı, 25 m yakınındaki deremizi ve göllerimizi kirletecektir.
4.Günün her saatinde taşocağına girip çıkan damperli kamyonlar, Çatalca’yı birçok köye bağlayan dar köy yolumuzu kullanan araçlar ve yayalar için büyük bir hayati tehlike yaratacaktır.
Yukarıda sıraladığımız olumsuz etkiler, geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan Çakıl Köyü halkının yaşamasını ve varlığının devamını yok edecek ölçekteki tehditlerdir