Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Çatalca Şubesi tarafından 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü 75. yıl dönümünde anma etkinliği gerçekleştirildi.
Çatalca İzzettin Mahallesi’ndeki Kırım Tatar sürgün anıtı önünde düzenlenen anma töreninin ardından Kırım Türkleri Sosyal Tesisleri’nde verilen iftar yemeğinde sürgün şehitleri için dua edildi.
18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü 75. yıl dönümü anma etkinliğine ve İftar programına, Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, Çatalca Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Al, Ukrayna Konsolosu Sergiy Kravçenko, Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, Ak Parti Çatalca İlçe Başkanı Yusuf Aslan, Cumhuriyet Halk Partisi Çatalca İlçe Başkanı Halil Gök, Milliyetçi Hareket Partisi Çatalca İlçe Başkanı Mehmet Tufan Erçağ, Ak Parti Çatalca Belediye Meclis Üyesi Ahmet Rasim Yücel, Çatalca İlçe Spor Müdürü Seyithan Dağıstanlı, Belediye-İş Sendikası eski Trakya Şube Başkanı Aziz Aktay, Çatalca Belediyesi eski Meclis Üyesi Metin Sezer, Çatalca Avcılar Derneği Başkanı Hüseyin Bükülmez, ünlü Kırımlı sanatçı ve besteci Metin Batur, İstanbul Kırım Derneği Başkanı Celal İçten, İzzettin Mahallesi Muhtarı Seyit Ali Aksoy, İzzettin Spor Kulübü Başkanı Baysal Ergun, Kırım İsmail Gaspıralı Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Hakkı Karadaş, Çatalca Vergi Dairesi Müdür Vekili İsmail Taylan ve vatandaşlar katıldı.
Her şey yakıldı, yıkıldı
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Çatalca Şubesi adına Hakan Ersoy basın açıklamasını okudu. Kırım Tatarlarının Kırım’ın Rusya tarafından 1783 yılında ilk kez işgal edilmesinin ardından 19. Yüzyıl boyunca vatanlarını terk etmeye zorlandıkları ve kitleler halinde zorunlu göçlere maruz bırakıldıkları ifade edilen basın açıklamasında, “Her türlü baskıya rağmen vatanlarında kalabilenler ise XX. yüzyılının ortalarında sürgünler katliamlar ve yaratılan suni açlıklara maruz bırakıldı ve yüz bilerce insanımız yok edildi. Bundan 75 yıl önce 18 Mayıs 1944 gecesi Kırım Tatarları’nın evlerine zorla giren Sovyet askerleri 15 dakika içinde evlerini terk etmelerini emrettiler. Kadınlar, kundaktaki bebekler, yaşlılar, hastalar, savaşamayacak durumda erkeklerden oluşan 423 bin Kırım Tatarı’nın o gece Kırım’daki istasyonlardan hayvan vagonlarına istif edilerek vatanlarından 16 bin km uzaklıktaki Ural Dağları Özbekistan, Kazakistan, Sibirya bölgelerine sürgün yolculuğu başladı. Bu çileli yolculuk bittiğinde o hayvan vagonlarının neredeyse yarısı boşalmıştı. Sürgünde 195 bin insan hayatını kaybetti. Bununla da kalınmadı Kırım’daki medeniyetimize ait her türlü iz yok edilmeye çalışıldı. Okullar camiler yıkıldı, bütün belgeler, evraklar, kitaplar, arşivler yakıldı. Mezarlıklar bozuldu yer adları tamamen değiştirildi. Sürgün sonrası da hayatta kalabilenler vatanlarından uzakta her türlü olumsuzlara rağmen hayatlarını idame ettirebildiler. Vatanları Kırım’ı asla unutmadılar Kırım’a müesseselerini yeniden kurmaya uğraş verdiler. Dini ve milli bütün değerleri baskı altında olan Kırımlı Müslümanlar maalesef bugün dahi bütün dünyanın gözü önünde yok edilmeye çalışılmaktadırlar. Bizler Türkiye’de yaşayan milyonlarca Kırımlı, Kırım’da kalan kardeşlerimizi ve vatanımızı hiçbir zaman unutmadık. Onların yok olmamak için gösterdikleri gayretleri hep destekledik. Türk ve dünya kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmeye gayret gösterdik. Kırım’daki kardeşlerimiz milli ve dini değerlerini yaşatmak, milli müesseselerini kurmak istiyorlar. Biz de bütün kamuoyunu onların bu gayretine destek olmaya çağırıyoruz” denildi.
Başkandan katılanlara teşekkür
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Çatalca Şubesi Başkanı Erol Taylan, anma ile ilgili olarak, “18 Mayıs 1944’te ölen soydaşlarımızın 75’inci yılı anma törenine ve iftar programımıza katıldıkları için Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Çatalca Şubesi adına herkese şükranlarımı sunarım” diyerek teşekkür etti.