TÜKODER Çatalca Şubesi, açılan davanın tüketici lehine sonuçlandırıldığını, vatandaşların, elektrik kayıp kaçak bedellerinin bulundukları yerlerde ilgili firmadan talep edebileceğini bildirdi.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çatalca Şubesi Başkanlığı, elektrik kayıp kaçak bedelleriyle ilgili tüm Türkiye’yi ilgilendiren önemli bir açıklama yaptı. TÜKODER Çatalca Şube Başkan Yardımcısı Yunus Fıratlı tarafından Bizim Bakış gazetesine yapılan açıklamasında, kayıp kaçak bedelleri konusunda açılan davanın Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından tüketici lehine sonuçlandırıldığını, elektrik kayıp kaçak bedellerinin bulundukları yerlerde ilgili firmadan talep edilebileceğini açıkladı.
Yunus Fıratlı, şöyle devam etti:
“Sayın tüketicilerimiz bu karar doğrultusunda kayıp kaçak bedellerini geri almak için şöyle bir yol izlemelidir. Önce elektrik hizmeti aldıkları şirketlerden ödedikleri faturaların dökümünü talep ederek alsınlar. Yasa gereği bu kurumlar 10 yıl geriye dönük olarak vatandaşa bilgi vermek zorundadırlar. Alınan döküm ile ilçelerde kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne müracaat edeceklerdir. TSHH’nın Yargıtay kararı doğrultusunda sonuçlandıracağı müracaat sonrası ilgili elektrik şirketinden ödedikleri kayıp kaçak bedellerinin iadesini isteyeceklerdir. TÜKODER şubeleri vatandaşlarımıza izlenecek prosedür konusunda yardımcı olmakta ve her türlü hukuki desteği vermektedir.”
Bizim Bakış Gazetesi köşe yazarlarından Adnan Pelvanlar’ın bir tüketici olarak BEDAŞ’a son 10 yılda ödediği kayıp kaçak bedellerinin iadesini almak için Çatalca Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurması üzerine başlattığı sürece en büyük destekçi TÜKODER oldu.
Haksız yere kendisinden tahsil edilen elektrik bedelleri içindeki belirlenmiş kayıp kaçak bedellerini tarafına ödenmesini Tüketici Sorunları Hakem Heyeti onaylayınca tüketici Adnan Pelvanlar, Avukat Burcu Tarhan’a davayı takip etmesi için vekalet vermişti. Davayı üstlenen avukat Tarhan da, takip ettiği davayı kazanarak başarı elde etti.
Avukat dava sürecini şöyle anlatı:
“Müvekkilim Adnan Pelvanlar’ın bize başvurusuyla bu süreç başladı. Bildiğiniz gibi BEDAŞ Kurumu her ay, aylık fatura ücretlendirmesinde kalem kalem giderleri faturada belirtmektedir. Bu kalemlerin arasında tüketiciye, iade edilmesi gereken kayıp kaçak bedeli kalemi de bulunmaktadır. Aslında hukuki anlamda baktığımızda, bu kayıp kaçak bedellerinin her bir vatandaştan tahsili adaletsizliğe sebep olmaktadır. Fatura ödeyen her vatandaş usulüne uygun, kayıp veya kaçak kullanmaksızın yasaya uygun şekilde elektrik tüketimi gerçekleştirdiği için fatura dışı tüketilen elektrik bedellerinin kendilerinden tahsili hukuksuzdur. Bu nedenle bu kayıp kaçak kaleminin suçu olmayan vatandaştan tahsili hukuksuz olduğu için biz bunların iadesi amacıyla, öncelikle Tüketici Hakem Heyetine başvurduk. Tüketici Hakem Heyeti de emsal Yargıtay kararları doğrultusunda kayıp kaçak bedellerinin tahsilinin hukuka haykırı olduğu yönünde bir karar vermiştir. Bu kararın hayata geçirilmesi amacıyla icra takibi başlattık. İcra aşamasında bazı zorluklarla karşılaştık. İlgili kurum, Tüketici Hakem Heyeti kararına rağmen bu bedeli iade etmemekte ısrar etti. Fakat biz hukuku prosedürü takip ederek gerekli bedelin iadesini sağladık ve vatandaşın mağdur olmasını engelledik.”
Kayıp kaçak bedelinin iadesi için izlenmesi gereken yöntem konusunda da Avukat Tarhan şu konulara dikkat çekti;
“Bu bedelin iadesinin dayandığı temel nokta BEDAŞ tarafından faturalandırılan bedeller. Yani tüketici, bize geriye dönük 10 yıla kadar elektrik faturalarını getirirse veya bu faturaların tahsilatına ilişkin bir makbuz getirirse biz bu belgelerle beraber Tüketici Hakem Heyetine ya da Tüketici Mahkemesine başvurarak bu yasal süreci başlatabiliriz.”
Sürecin baştan sona takipçisi olan TÜKODER Çatalca Şubesi Başkan Yardımcısı Yunus Fıratlı’ya, kayıp kaçak bedellerinin iadesi ile alakalı vatandaşlardan gelen soruları sorduk. İşte o sorular ve cevapları:
Tüketici size kayıp kaçak bedelleri ile ilgili nasıl başvuruda bulunabilir?
Adnan Pelvanlar örneğinde olduğu gibi, öncelikle tüketici derneğimize müracaat etmeli. BEDAŞ kurumundan kayıp kaçak bedelini tahsil etmek için bizde Adnan bey’e10 yıl geriye doğru ödemiş olduğu elektrik makbuzlarını getirmesini söyledik ve BEDAŞ ödeme makbuzlarıyla derneğimizin denetleme kurulu üyesi Avukat Burcu Tarhan hanıma gittik. O da gerekli Yargıtay kararlarını dosyaya koyarak hiçbir hukuki boşluk bırakmadan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu. Tüketici Hakem Heyeti de Adnan Pelvanlar lehine karar verdi. Adnan Bey’in de, Avukat Burcu Tarhan vasıtasıyla mahkemeye müracaat etmeden, icra yolu ile bu parayı tahsil ettiğini öğrendim çok mutlu oldum. Çatalca TUKODER Şubesinin ve hakem heyetinin başarılı olduğunu düşünüyorum.
Tüketici böyle davalarda ücret ödüyor mu?
Fıratlı Bize vatandaş elinde belge ile yani BEDAŞ ödemelerine ilişkin makbuzlarla gelirse biz bunları Tüketici Hakem Heyeti’ne gönderiyoruz. Adnan bey’in burada büyük bir başarısı var. Bilinçli bir tüketici olarak davasının arkasında durdu. Tüketici Hakem Heyeti’nden sonraki gerekli masrafları ödemeyi taahhüt etti. Bizde Avukat Burcu Tarhan hanımla Adnan bey’i buluşturduk ve bu başarıyı elde ettiler.
Tüketici Hakem Heyeti Adnan Bey’in lehine karar verdiyse Avukat’a neden ihtiyaç duyuldu?
Fıratlı, BEDAŞ bu parayı ödemek istemediği için biz de hukuki yollardan ödenmesini istedik. BEDAŞ doğrudan vatandaşın Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurduğu için böyle bir hakkınız yok bizden alamazsınız gibi tavrı oldu. Biz de ilçemizde genç bir arkadaşımıza, Avukat Burcu Tarhan’a müracaat ettik, kendisi de bu işi başardı. Kendisini kutluyorum. Bu da diğer tüketicilere örnek olsun. Ama tüketicilerin davalarının arkasında durmaları gerekiyor. Bu şekilde bilinçli tüketicileri bekliyoruz.