Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), 20. kez Büyükçekmece Tüyap’ta kapılarını açtı. Bu yıl 70 bin metrekarelik 11 salonda, 4 bin 500 firmanın yer aldığı fuara 70’e yakın ülke katıldı.
Çatalca Kültür ve Turizm Derneği’de dünyanın en büyük beş turizm fuarı arasında yer alan EMITT fuarına katılarak Çatalca’yı tanıttı. Çatalca Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Rasim Yücel EMITT fuarı ve Çatalca ile ilgi çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
EMITT fuarına katılarak Çatalca’yı nasıl tanıtıyorsunuz? Neler yapıyorsunuz?
Derneğimizi kuralı 5 yıl oldu. Beş yıldır biz burada, hemen 17 kilometre yanı başımızda yapılan turizm fuarına katılmamanın ezikliği içindeydik. Ve beş yıldır biz burada her yıl Çatalcamızı stant açarak tanıtmaya çalışıyoruz. Çok faydalı olduğuna gönülden inanmaktayız. Çünkü inanın İstanbul’da yaşayıp da Çatalca’nın nerede olduğunu bile bilmeyen birçok insanla burada karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla tabiî ki amacımız sadece İstanbul’a değil ülkemize ve dünyaya ilçemizi tanıtmak. İlçemizi şöyle tanıtıyoruz, yüzölçümü olarak İstanbul’un en büyük ilçesi bunun yanında doğal güzelliği, tarihi eserleri ve denizi ile İstanbul’un belki de bir numaralı ilçesi durumunda. Örneğin Çatalca’ya geldiğinizde Roma eserlerini görebilirsiniz. 1500 yıldır ayakta duran dünyanın en uzun suyolu olarak, Roma suyolu olarak bilinen tarihi eserlerimizi, su kemerlerimizi su galerimizi görebilirsiniz. Ayrıca Avrupa’nın en uzun savunma duvarı olan Marmara’dan Karadeniz’e 56 kilometrelik Anastasios Surlarını görebilirsiniz. İşte Traklar’ın ilk yerleşim alanı İnceğiz mağaraları Manastır mağaralarını görebilirsiniz. İstanbul’da paraşüt sporunun en iyi yapıldığı yer Çatalca onu yapabilirsiniz. Trekking yapabilirsiniz. At binmeyi seviyorsanız at bineceğiniz çiftliklerimiz var. Denizimiz mas mavi. Çilingoz doğa harikası. Çatalca tam aranılan İstanbul’un hemen yanı başında bir turizm destinasyonudur.
Çatalca’ya gelenler günü birlik mi geliyorlar? Kalmak istediklerinde konaklayacakları yer var mı?
Bizim en büyük sıkıntımız bu. Çatalca deyince özellikle İstanbul bizi piknik alanı gibi görüyor. Sabah geliyor İstanbul’dan alışverişini yapıyor güzel pikniği yapıyor temiz havasını, oksijenini depoluyor ondan sonra çöpünü bırakıp gidiyor. Çatalca’ya pek bir faydası olmuyor. Biz Çatalca’ya bu şekilde değil en azından bir iki gece konaklamasını yapabilecek turist bekliyoruz. Bunun dışında konaklama tesislerine ihtiyacımız var. Ama son zamanlarda küçük küçükte olsa konaklama yönünden tesislerimiz artmakta.
Seyahat acenteleri tarihi yerlere turlar düzenliyor, Çatalca’ya böyle bir talep var mı?
Elbette var. Biz derneği kurduktan bir yıl sonra 2012 yılında bir turizm çalıştayı düzenledik. İstanbul İl Kültür Turizm Müdürünü ziyaret ederek davet ettik. İl Kültür Turizm öncülüğünde ve TÜRSAB’ın üyeleriyle birlikte Çatalca Belediyesi, Çatalca Kaymakamlığı ile turizm de neler yapılabilir konusunda bir toplantı düzenledik. Çokta faydalı oldu. O toplantıdan çıkan sonuçlara göre adım adım bu konuda ilerlemekteyiz. TÜRSAB üyelerine bir gezi düzenledik. Çatalcamızı önce onlara tanıttık. Şimdi Tekirdağ, Çorlu, Lüleburgaz, Çerkezköy’den müthiş bir talep var ilçemize. Özellikle Trekkingle ilgili onlara biz yardımcı oluyoruz. Tur acentelerinden de Jolly tur birkaç kez ilçemize tur düzenledi. Çatalca yavaş yavaş istenilen noktaya gelecek.