Hadımköy’de II. Abdülhamit döneminde 1887 yılında temeli atılarak 1891 yılında tamamlanan Hastane kaderine terk edildi. Tarihe tanıklık yapan hastane şimdilerde uyuşturucu kullananların uğrak yeri oldu. Onlarca odası bulunan hastaneyi, daha önce askeriye kullanıyordu ancak askeriyenin oradan çıkmasından sonra adeta kaderine terk edildi. 1985 yılına kadar hastane olarak kullanılan tarihi bina o güne kadar Hadımköy halkına da hizmet etmiş. 1985 yılından sonra ise inzibat merkez karakolu olarak hizmet verdi ve 2012 yılında askeriyenin çekilmesinden sonra tarihi bina bakımsızlıktan dolayı dökülmeye başladı.
Savaşlarda askerlere hizmet vermiş
Hadımköy’de II. Abdülhamit döneminde 1887 yılında temeli atılarak 1891 yılında tamamlanan hastane, Balkan Savaşı (1912), I. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşları sırasında önemli görevler üstlenmiş. Daha sonra Cumhuriyet döneminde ise askeri hastane olarak kullanılmaya devam edilmiş ve o dönemde de askerlerin yanı sıra Hadımköy’de yaşayan sivil vatandaşlarda hastaneden yararlanmıştır.
Tarihi bina bakımsızlıktan dökülüyor
Hastane Mahalle Muhtarı Onur Fırıncı mahallenin isminin de bu tarihi binadan geldiğini ifade ederek, “II. Abdülhamit döneminde 1887 yılında temeli atılarak 1891 yılında Hadımköy Askeri Hastanesi tamamlanmıştır. Hastane Mahallesi’nin ismi de buradan geliyor. Burada yapılan Askeri Hastane’de o yıllarda yapılan savaşlarda yaralanan askerler tedavi görüyordu. Daha sonra bu hastanede Hadımköy halkı da tedavi edilmeye başlandı. 2012 yılında asker bu bölgeden ayrıldı. Şimdi ise terk edilmiş vaziyette bakımsızlıktan dökülüyor. Uyuşturucu kullananların uğradığı bir yer durumuna geldi. Tarihi bir bina, tarihi bir yer, çok güzel bir yer ama bakımsızlıktan şuan dökülüyor” dedi.
“Yeniden hastane olarak kullanılabilir”
Muhtar Onur Fırıncı binanın yeniden hastane olarak kullanılması gerektiğini belirterek, “Biz burasının hastane olarak kalmasını istiyoruz. Restorasyon yapılarakeskisi gibi burada insanlar tedavi edilebilir. Devlet büyüklerimiz Arnavutköy ve Çatalca’da hastane olduğu için burasını yapmayı düşünmeyebilir. Ama Hadımköy sanayisi ile yerleşim alanlarının açık olması nedeniyle nüfusu her gecen gün artan bir yerleşim yeri. Hem tarihimize sahip çıkalım hem de bu bölgedeki vatandaşlarımızın ihtiyacına cevap verelim” diye konuştu.