Gençlik ve Spor Bakanlığı İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Çatalca Gençlik Merkezi’nce hazırlanan “Kağıttan Bin Turna Kuşu ve Sadako Sasaki” projesi kapsamında, 12 yaşındaki 6 kız çocuğu origami (kağıt katlama) sanatıyla bin turna kuşu yaptı. Bin turna kuşunun tamamlanması dolayısıyla Çatalca Gençlik Merkezi’nde tören düzenlendi.
Törene Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Kaoru Saiki, Çatalca Gençlik Merkezi Müdürü İsmail Tüfekçi, Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Kültür ve Halkla İlişkiler Bölümü Chiharu Oya Özkaynak, Proje Sorumlusu Hatice Yıldız katıldı.
“Turna kuşu Türk ve Japonlarda kutsal bir anlama sahip”
Çatalca Proje Sorumlusu Hatice Yıldız yaptığı konuşmada, Türk kültürü için önemli bir simge olan turna kuşunun, uğur, bereket, mutluluk ve refahı simgeleyen kutsal bir anlama sahip olduğunu, bu kuşun Japon kültüründe de önemli bir yerinin bulunduğunu söyledi. Klasik Türk musikisi ile zihinsel engellilerin rehabilitasyon projesi için akademik araştırma yaptıkları sırada “Turna Kuşu” efsanesinin karşılarına çıktığını anlatan Yıldız, “Bu bizi çok meraklandırdı. Bu kuşun Türk tarihini incelediğimizde Orta Asya’da Göktanrı’yı simgelediğini Anadolu’da hala bereket sembolü olduğunu, hatta yeni gelinlerin başına turna telinin takıldığını gördük” diye konuştu.
“Sadako Sasaki, evrensel barış ve nükleer silahsızlanma sembolü”
Turna kuşunun Japonlar için de çok anlamlı olduğunu dile getiren Yıldız, şöyle devam etti: “Sadako Sasaki 1945 yılında Hiroşima’ya atom bombası atıldığında henüz 2 yaşında bir kız çocuğu. 12 yaşına geldiğinde Sasaki’ye kan kanseri diğer ismiyle ‘atom bombası hastalığı’ teşhisi koyuyorlar. Hastalığının ağırlaştığı dönemde hastanede yatarken yaşlı bir kadın, ‘Benim için vakit geçti ama sen yaparsan kurtulursun, eğer kağıttan bin turna kuşunu yaparsan tanrılar dileğini kabul eder ve iyileşirsin’ diyor. Sasaki’de bir ümitle turna kuşlarına katlamaya başlıyor. Sasaki, 644’üncü turnaya geldiği gece ne yazık ki vefat ediyor ve bu dünyada yankı uyandırıyor. O günden itibaren bin turna kuşu ve Sadako Sasaki, evrensel barış ve nükleer silahsızlanma sembolü haline geliyor.” Yıldız, bu hikaye üzerine bir proje çalışması başlattıklarını ve Japonya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nu aradıklarını belirterek, bu kapsamda origami sanatı ile turna kuşunun yapımını öğrendiklerini aktardı. Başlangıçta 40 çocuğun katıldığını projeyi 6 kız çocuğunun tamamladığını kaydeden Yıldız, origami sanatıyla yapılan turna kuşlarını, Ağustos ayında Hiroşima ve Nagasaki’de düzenlenecek Evrensel Barış törenlerinde Sadako Sasaki anıtına sunmayı amaçladıklarını bildirdi. Yıldız, “Bunun için maddi bütçemiz yok. O yüzden buradan ilgili, sosyal sorumluluk projesine ilgi duyan herkese sponsor olması konusunda çağrı yapıyoruz. Eğer sponsor bulabilirsek çocuklarımızla birlikte bu yıl Japonya’ya gitmek istiyoruz” dedi.
“Barış dileklerinin bize iletilmesi çok güzel bir şey”
Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Kaoru Saiki de Japonya’nın, dünyada atom bombası atılan tek ülke olduğunu söyledi. “6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya 3 gün sonra 9 Ağustos’ta Nagasaki’ye atom bombası atılmıştır” diyen Saiki, projenin amacının bundan sonra çocukların aynı kadere maruz kalmaması olduğunu aktardı. Saiki, şunları söyledi: “Her çocuğun barış içinde yaşayabilmesi için gerçekleşen bir proje. Biz de Japonya İstanbul Başkonsolosluğu olarak projede olmak istedik. Öğrenciler, origami hakkında bilgi edinmişlerdi. Basit origamiden başladık, onu hemen yaptılar. Turna kuşu, yetişkin bir Japona bile ‘yapın’ dediğinizde yapması hiç kolay değildir. Buradaki öğrenciler tabii ki zorluk çektiler. Bu projenin amacı olan bin turna kuşunu yapıp, Sadako Sasaki’ye armağan etmeyi istemek. Bugün 30 Haziran. Bundan 36 gün sonra atom bombasının atıldığı 70. yıl dönümü oluyor. Tabi 70 yıl çok kısa bir zaman değil ama ona rağmen dünyanın her köşesinde insanların barış dilekleri için origamiden turna kuşu yapıp gönderme ya da barış dileklerinin bize iletilmesi çok güzel bir şey.” İfadelerini kullandı.
Sadako Sasaki anıtına sunulması planlanıyor
Turna kuşlarını yapan öğrenciler ise origaminin çok zor olmadığını belirterek, barış için gayret gösterdiklerini belirttiler. Konuşmaların ardından, Çatalca Gençlik Merkezi Müdürü İsmail Tüfekçi, Saiki’ye teşekkür belgesi takdim etti. Proje Sadako Sasaki ve Bin Turna Kuşu Projesi kapsamında, Çatalca Gençlik Merkezi’nde origami eğitimi düzenlendi. Eğitim sonunda 12 yaşındaki 6 kız çocuğu tarafından, eğitmenler gözetiminde bin turna kuşu yapıldı. Çocukların yaptığı turnaların, 6 Ağustos’ta Hiroşima, 9 Ağustos’ta ise Nagasaki’de yapılacak Evrensel Barış törenlerinde, Türk gençliği adına Sadako Sasaki anıtına sunulması planlanıyor.