ÇATALCA’YA MİMARİ BAKIŞ

CHP Çatalca İlçe Başkanı Mimar Mehmet Çoban’la ilçe merkezinde sohbet ettik. Biz sorduk Çoban yanıtladı… İşte Başkan Çoban’ın anlattıklarından satır başları…

SORU: 19 Ocak 2020’de ilçe başkanlığına seçildiniz. Mimarsınız bu kadar yoğun işiniz arasında neden ilçe başkanı oldunuz?

CEVAP: 1993 yılından bu yana Çatalca’da serbest mimarlık yapıyorum. Aynı yıldan beridir siyasetin de içindeyim. Yıllardır Çatalca’da meslek adına hizmet ederken siyasi anlamda da hizmetlerim oldu. Ben mimarlığı da, siyaseti de insanların mutlu olması için yaptım ve yapmaya devam edeceğim. Mimarlık, hayal ettiğin bir tasarımı yaşam standartlarına uygun hale getirirken, karşılaştığın sorunlara matematiği ve bilgi dağarcığını kullanarak çözüm üretme işidir. Benim için mesleğimi ve siyaseti beraber yürütmek ve ilerletmek zor olmuyor. Bu nedenle insanların sorunlarını çözebilme noktasında başarılı olacağıma inandığım için ilçe başkanı oldum.

SORU: Seçimde delegelerin büyük çoğunluğunun oyunu alarak seçildiniz. Bugüne kadar neler yaptınız?

CEVAP: 1993 yılında SHP’ye üye oldum. 1994 yılında Sn. İsmail Fırat Aykut’un belediye başkanlığında meclis üyesi seçildim ve 5 yıl bu görevimi onurla, gururla yerine getirdim. Bu dönem içinde SHP-CHP birleşmesi yaşandı ve sonrasında siyasi yaşantım CHP üyesi olarak devam etti. Partili partisiz herkesle diyaloglarım iyidir. 1993 yılından bu yana siyasetteki duruşumuzu partilimiz takdir etmiştir ki, seçimi kazandık. Hepsine buradan tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Çalışmalarımız 19 Ocak 2020’de CHP ilçe başkanlığını ben ve ekibimin kazanmasıyla başladı. 22 Ocak 2020’de mazbatamızı aldık ve çok hızlı bir şekilde yönetim kurulumuzda görev paylaşımlarımızı yaptık. Tüm yönetim kurulu arkadaşlarım üstlendikleri görev ve sorumluluklar noktasında gerekli çalışmaları yapmaya başladılar. Bizden önceki yönetimde mahalle sorumlularımız bir kişiydi. Yönetimimizde aldığımız karar sonucu mahalle sorumlularımızı bir kadın, bir erkek ve bir genç arkadaş seçmek suretiyle arttırmış olduk. Kadın kolları ve gençlik kolları başkanlarını ve yönetimlerini seçtik. Onlar da kendi içlerindeki görev dağılımlarını yaptılar ve hızlıca çalışmaya başladılar. Kadın kollarımız ilçemizdeki tüm okulları ve sonrasında ilçe milli eğitim müdürlüğümüzü ziyaret etiler. Okulların, kent konseyinin etkinliklerine katıldılar. Tüm kadın kollarımızla birlikte 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nde çalışan kadınlarımızın gününü kutladık ve çiçek hediye ettik. Öncelikle yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla birlikte CHP İstanbul İl Başkanımız Sayın Canan Kaftancıoğlu’nu ziyaret ettik. Sonrasında yönetim ekibi ve meclis üyesi arkadaşlarımla İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun 39 ilçeye sunmuş olduğu programa dahil olduk. Sonrasında yine yönetim kurulu arkadaşlarımla birlikte Kaymakamlık, Askerlik Şube Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı, Zabıta Daire Başkanlığı, İSTAÇ A.Ş., Çatalca İSKİ Şube Müdürlüğü, Çatalca İGDAŞ Şube Şefliği, Avrupa Yakası Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Mezarlıklar Müdürlüğü Çatalca Şefliği kurumlarını ziyaret ettik. İlçe Danışma Kurulu toplantımızı gerçekleştirdik. Bu aralar sırayla mahallelerimize desteklerinden dolayı teşekkür ziyaretlerinde bulunuyoruz. Aynı zamanda Çatalca esnafımızı da ziyaret ediyoruz. Mahalle ziyaretlerimiz henüz bitmedi. Partili, partisiz tüm vatandaşlarımızı dinliyoruz. Sorunlarına, sıkıntılarına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bilgilerimizi, görüşlerimizi paylaşıyoruz. Çatalca Belediye Meclisince alınan bazı önemli kararları vatandaşlarımıza aktarıyoruz. Bir yol kazası oldu ve Çatalca Belediye seçimlerini kaybettik ama İBB ile neler yapabileceğimizi tüm vatandaşlarımıza anlatıyoruz.

SORU: Millet Bahçesi ve Meydan projesi Başkan Üner’in dediği gibi büyük bir yatırım mı? Çatalca’nın çehresini değiştirir mi?

CEVAP: Çatalca’nın çehresini değiştireceğine inanıyorum ama iyi yönde mi olur, kötü yönde mi olur; o tartışılır. Çatalca Belediyesi Meclisi olağanüstü toplantı yaptı ve bu projeyi gündeme getirdi. AKP grubunun gündeme sunduğu şey; Millet Bahçesi projesini uygulayabilmek için 24 dönümlük Çatalca Ziya Altınoğlu Stadı’nın mülkiyetinin Çatalca Belediyesi’ne geçmesi ve karşılığında Çatalca Belediyesi’ne ait yaklaşık 45 dönümlük araziyi İl Gençlik Spor Müdürlüğü’ne verilmesiydi. Biz CHP grubu olarak bu gündem maddesine ret oyu verdik. Bunun nedenini size açıklamak isterim. Aslında bu stadın mülkiyeti daha önce Çatalca Belediyesi’ne ait iken, bakım ve onarımının yapılamamasından dolayı bu mülk maddi bir bedel alınmaksızın İl Gençlik Spor Müdürlüğüne devredilmiş. Zamanında bedelsiz olarak alınan 24 dönümlük stad alanını Çatalca Belediyesi’ne geri verirken, mülkiyeti Çatalca Belediyesi’ne ait yaklaşık 45 dönümlük araziyi İl Gençlik Spor Müdürlüğü’ne verilmesi düşündürücüdür. Matematiksel olarak da 24 dönümün karşılığı 45 dönüm değildir. Ancak bu gündem maddesi AKP grubunun oy çokluğu ile meclisten geçmiştir. Ben, yönetim kurulu ve meclis üyesi arkadaşlarım, Sn. Başkan Mesut Üner’den randevu talep ettik. Bu randevu sonucu bir toplantı gerçekleştirdik. Bu arazi takasının Çatalca Belediyesi’ne ne kazandırdığı ya da ne kaybettirdiği noktasında bir çalışması olup olmadığını sorduk. Sn. Başkan bize Çatalca Belediyesi’nin bu projeye hiç para harcamayacağını, projenin Bakanlık bütçesinden yapılacağını ve maliyetinin 100 milyon TL üzerinde olacağını söyledi. Biz de, madem bu proje çok önemli, Çatalca’nın çehresi değişecek; buna biz de destek veririz ve onaylarız dedik. Ama zamanında Çatalca Belediyesi’nden bedelsiz alınan bu 24 dönümlük araziyi Bakanlık, Belediye’mize hibe etsin; 45 dönümlük araziyi de Çatalca Belediye’mizin mülkiyetinde kalsın diye açıklama yaptık. Zira Çatalca Belediyesi’nin bütçesi belli, zor durumda. Bu nedenle biz vatandaş olarak Çatalca Belediyesi’nin hakkını savunmak zorundayız. Bu proje ile ilgili detaylı bilgi istedik, proje bütçesinin ne kadar olduğunu sorduk. Gerekli ve yeterli bir yanıt alamadık. Arazi takası gerçekleştirildikten sonra arazinin projelendirileceğini ve dolayısıyla fizibilite raporunun da o zaman çıkacağı söylendi. Henüz donanımlı bir proje olmadığını, proje bilgilerinin eksik olduğunu anladık. Sn. Başkana; bölgede iş yapan ve belediye dükkânlarında kiracı olan esnafa, STKlılar’a; bu projeyi anlatmamız gerektiğini, onların düşüncelerini ve görüşlerini almamız gerektiğini, ancak onun üzerine bir çalışma yapılmasını söyledik. Sn. Başkan “ben yanlış bir şey yapmam, kötü proje yapmam” tarzında konuşmalar yaparak ne yazık ki AKP zihniyetini bize bir kez daha gösterdi.

“YENİ İNŞAATLARDA TAKLİTÇİLİK GELİŞİMİ BALTALAR

SORU: Sizce Çatalca’ya nasıl bir proje yapılmalı?

CEVAP: Bu olay şehre bakışla ilgili. Biraz geniş bir perspektiften bakmak lazım. Hep bir şeyleri yıkıp yenisini yapmak bir çözüm değil. İlçemiz artık büyüyor. Çatalca, iki mahalleden ibaret değil; bunun dışında 37 mahallesi daha var. Mevcut durumda Çatalca’nın merkezi yetersiz, yaşlı. Merkezimizin büyümeye ve yeniden bir yapılanmaya ihtiyacı var. Örneğin Mimarsinan’daki gibi bir gelişme yapılabilir. Mimarsinan’daki yapılanmada; merkezi korundu ve bu merkez dışında yeni yerleşim alanları oluşturuldu-Mimaroba, Sinanoba gibi. Bu tarzda  düşünmek lazım. Çatalca’nın kuzeyinde Avrupa ile Anadolu’yu birbirine bağlayan bir otoban var, havaalanı var. Bunların yanında potansiyeli yüksek uygun geniş coğrafi alanlarımız da var. Gelişimi kuzeye alırsanız -orayı çekim merkezi yaparsanız, yenilenme, büyüme ve gelişme kaçınılmaz olur. Şehircilik biraz hayal kurmakla, ideal seviyede projeler düşünmekle, hayata bakış çerçevenizi genişletmekle, empati kurmakla ve üretme isteğiyle olur. Hayal kuramıyorsanız ve belirli bir çerçeveniz yoksa topluma yardım edemezsiniz. Bir yapıyı yıkıp, aynı yere yenisini yapmak taklitçiliktir, idealistlikten çok uzak bir düşünce yapısıdır ve en önemlisi üretim mantalitesine uygun değildir. Hayal kurarsınız, toplum için çalışırsınız, üretirsiniz, dinlersiniz, değiştirirsiniz ve kolektif bir gelişim sağlarsınız. Şehir böyle oluşur.

SİYASETE FARKLI BİR AÇILIM GETİRDİ

SORU: Yapılacak meydan projesine itirazınız nedir?

CEVAP: Sayın Başkan Mesut Üner, Millet Bahçesi ile birlikte bir otopark projesinden de söz etti. Önceki belediye başkanı Sn. Cem Kara döneminde Cumhuriyet Meydanı’nda yapılması düşünülen yer altı otoparkı için zemin etütleri ve sondaj çalışması yapılmıştı. Daha sonra, İBB bu projeden vazgeçti. Neden vazgeçildiği ile alakalı bilgi sahibi olmak gerekir diye düşünüyorum. Cumhuriyet Meydanı’nın altı komple yer altı otoparkı olacaksa, tıpkı Taksim’de olduğu gibi üstü de beton bir satıh olacaktır. Yer altı otoparkı planlanması yapılacaksa; yer üstünde sahip olduğumuz yeşil alanlarımız, meydanlarımız, kültürel varlıklarımız asla göz ardı edilmemeli ve canımız pahasına korunmalıdır. Halkımızın birlikte büyüdüğü bu meydanda, yıllardır sahip olduğumuz Atatürk büstümüz, ağaçlarımız ve yaşayan mimarimiz vazgeçilmezdir ve sahip çıkılmalıdır. Burada düşünülmesi gereken bir diğer önemli konu da Cumhuriyet Meydanı isminin değişip değişmeyeceğidir. Yıllardan beri çinde büyüdüğümüz sokaklarımız, meydanlarımız onları bildiğimiz isimleriyle birleşmişlerdir ve kültürel bir öğe olmuşlardır. İsim değişikliğinin önemini göz ardı etmemek gerekir. Bu kültürel bir kayıp boyutundadır, Orası Cumhuriyet Meydanı olarak kalmalıdır.

TARİHİ ÇINARLAR UNUTULDU

SORU: Çatalca’nın Millet Bahçesine İhtiyacı var mı? Sizin öneriniz nedir?

CEVAP: Millet Bahçesi kavramını çok anlayabilmiş değilim. Teoride Millet Bahçesi; insanların yürüyüş yapabileceği, dinlenebileceği, dostlarıyla oturup sohbet edebileceği, çay-kahve içebileceği mekanları olan sosyal bir donatı değil midir? Bu düşünceden hareketle, Çatalca’nın tarihi çınarlarının olduğu Atatürk Parkı ve Ulusal Egemenlik Parkı revizyon edilerek daha çok kullanılır hale getirilemez mi? Bir havuzun olduğu orman alanımız var, burası Millet Bahçesi olarak değerlendirilemez mi?

SPORA BAHÇE OYUNU!

SORU: Çatalcaspor, taraftarlar ve esnaflara Millet Bahçesi projesi ne getirir ne götürür?

CEVAP: Stadın kaldırılması ve oraya yapılacak proje bizce öncelikli değil. Çatalca’nın geleceğini kurtarmıyor. Stadın buradan kaldırılması, Çatalca’da yaşayan yapının bozulması anlamına geliyor. Çatalcaspor ve Çatalca özdeşleşmiş, iç içe girmiş bir yapıya sahiptir. Eğer siz bu stadı merkezden alıp İzzettin Mahallesi’ne götürürseniz, bu yapıyı bozarsınız. Bununla ilgili AKP meclis üyesi aynı zamanda Çatalcaspor Kulübü Başkanı Sn. Hasan Gökçe’den bir tepki bekledik, ama gelmedi. Unutulmamalıdır ki; ortada kayıp yaşayacak en büyük kuruluş Çatalcaspor’dur ve bu konuda sessiz kalmamak gerekir. Bu statda; yüzlerce öğrenci spor yapıyor, antrenman yapıyor, insanlarımız yürüyüş yapıyor, maç esnasında esnafımız para kazanıyor, bayram kutlama törenleri, konserler, kutlamalar, festivaller burada gerçekleştiriliyor. Stat kalktığında insanlarımız spor yapmak için minibüse binip İzzeti’ne mi gidecekler? Bu alan revize edilip, stat olarak yaşamaya devam ettirilmeli. Çatalca’da yıllardır yaşatılan ve yok olmayan çok köklü mahalle kültürü yok olmasın istiyoruz.

Haberi paylaşın:

Öncekini Oku

BAŞKAN ÜNER NEZİHA TEYZENİN DURUMUNA KAYITSIZ KALMADI

Sıradakini Oku

YEŞİLAY’DAN KORUMA KALKANI

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir